УКРАЇНСЬКА ПРАВОСЛАВНА ЦЕРКВА
Свято-Покровська парафія
 с.Велика Омеляна


З БЛАГОСЛОВЕННЯ АРХІЄПИСКОПА РІВНЕНСЬКОГО І ОСТРОЗЬКОГО ВАРФОЛОМІЯ

Головна | Реєстрація | Вхід
Меню
Випадкове фото
Пошук
Головна » Статті

Сторінки: « 1 2 3 4 5 6 »


   Чоловіча половина населення потребує дбайливого і ласкавого відношення не менш, ніж  жіноча, а може, навіть більше. Чоловіки тільки на вигляд такі сильні і грубі, а в душі вони набагато більш крихкі і чутливі, ніж жінки. Те, що легко витримає середня жінка, чоловіка може просто зламати. Наприклад, втративши роботу, дуже багато жінок навчаються іншому, знаходять нову справу, іноді зовсім не за фахом аби прогодувати сім'ю. А для чоловіків втрата роботи (особливо улюбленої) іноді смерті подібна. І взагалі, жінки набагато легше оговтуються від ударів долі...
Мої статті | Просмотров: 992 | Дата: 29.08.2013 | Комментарии (0)

   Хтось скаже: дивні люди, ці християни, для них Успіння, тобто смерть Матері їхнього Бога - свято. Але в тому-то й річ, що не смерть. Адже будь-який християнин знає, що смерті не існує. Тим більше - для Богородиці ...
   У Євангелії про життя Діви Марії після Розп'яття Ісуса говориться зовсім небагато. На прохання Спасителя, після завершення земного життя Христа Іоанн Богослов «взяв Її до себе», тобто під свою опіку. Богородиця постійно перебувала з апостолами, і в день П'ятидесятниці, як і на учнів Христа, на Неї зійшов Святий Дух.
   «Хоча в Святому Письмі немає розповіді про обставини кончини Її, втім, ми знаємо про них з найдавніших і найправдивіших переказів», - писав у V столітті Єрусалимський Патріарх Ювеналій.
   З церковного переказу відомо, що Богородиця після Розп'яття Спасителя жила в Єрусалимі - у будинку батьків Іоанна Богослова. Вона щодня ходила на Голгофу і до Гроба Господнього, де невпинно молилася. У період чергових гонінь на християн Діва Марія разом з Іоанном Богословом виїхала в Ефес (на території сучасної Туреччини), де і прожила кілька років. Потім знову повернулася до Єрусалиму. Вона, як і апостоли, невпинно проповідувала Євангеліє. Переконувати людей в істинності шляху до Христа Вона могла і без всяких слів: одного погляду на Неї було достатньо, щоб все зрозуміти. Читати далі...
Проповіді | Просмотров: 1338 | Дата: 28.08.2013 | Комментарии (0)

   Кожен священик у своїй пастирській практиці часто стикається з тим, що до нього звертаються люди, які перебувають у так званому «цивільному шлюбі». Вони приходять хрестити дітей, просять освятити квартиру або машину, бажають причаститися святих Христових таїн і навіть повінчатися. І багато хто ніяк не може зрозуміти, чому Церква негативно ставиться до того, що молоді люди, перш ніж створити сім'ю, просто живуть разом, щоб краще пізнати один одного, трохи притертися. Адже майже всі тепер так роблять.
   Потрібно називати речі своїми іменами. Те, що називається «громадянським шлюбом», шлюбом взагалі не є. Якщо люди вірять в Бога, то вони просять благословіння на спільне життя в таїнстві вінчання. Тоді шлюб стає не тільки цивільним, а й церковним. А беззаконне співжиття двох осіб різної статі називається блудом. Блуд - один із смертних гріхів, тобто таких гріхів, через які людина добровільно і свідомо позбавляє себе Царства Небесного. Гріх - це не те, що Церква просто забороняє. Гріх - це те, що протиприродньо, шкідливо, небезпечно і є джерелом нещастя. І Церква про це попереджає. Читати далі...
Мої статті | Просмотров: 1008 | Дата: 22.08.2013 | Комментарии (0)

     Преображенням на горі Фавор Господь Ісус Христос показав учням Славу Свого Божества, для того, щоб вони під час Його майбутніх страждань і Хресної смерті не похитнулися у вірі в Нього - Єдинородного Сина Божого.

     Незадовго до Своїх страждань, Ісус Христос взяв трьох учнів: Петра, Якова та Іоанна, і з ними пійшов на високу гору помолитися. (За стародавнім церковним переданням це була прекрасна гора Фавор, вкрита багатою рослинністю з підніжжя до вершини).

     Поки Спаситель молився, учні від втоми заснули. Коли ж прокинулися, то побачили, що Ісус Христос преобразився: обличчя Його засяяло, як сонце, а одяг Його став білим, як сніг, і блискучим, як світло. У цей час з'явилися біля Нього у славі небесній, два пророки - Мойсей та Ілля і розмовляли з Ним про страждання і смерть, які Йому належало перетерпіти в Єрусалимі. Надзвичайна радість наповнила при цьому серця учнів. Коли ж вони побачили, що Мойсей та Ілля відходять від Ісуса Христа, Петро вигукнув: "Господи, добре нам тут бути; якщо хочеш, зробимо тут три намети: один Тобі, один Мойсею і один Іллі", - не знаючи, що сказати. Раптом світла хмара засліпила їх, і вони почули із хмари голос Бога Отця: "Сей есть Сын Мой возлюбленный, в Котором Мое благоволение; Его слушайте!" Учні зі страху попадали на землю. Ісус Христос підійшов до них, торкнувся їх і сказав: "Вставайте, не бійтеся". Учні піднялися і побачили Ісуса Христа у звичайному вигляді.

     За традицією на Преображення Господнє наприкінці Божественної літургії відбувається освячення яблук та інших плодів. Тому в народі цей день називають другим або яблуневим Спасом.

     Другий Спас, яблуневий, - це велике  свято. У цей день у храмах освячують земні плоди: яблука, виноград, груші. Першими ними пригощали бідних і хворих.
Мої статті | Просмотров: 962 | Дата: 17.08.2013 | Комментарии (0)

   Маючи велике бажання і реальну можливість, з Божої милості, молодь села Велика Омеляна на чолі з духовним  настоятелем Свято-Покровського храму священиком Іоанном Дячуком організували триденний відпочинок у Козлинському лісі. Бажаючих виявилось близько 40 чоловік.

    Це був не просто відпочинок, а змістовно проведений вільний час з користю для тіла і для душі. Літнє сонце та чудова тепла погода супроводжували цей православний табір протягом трьох днів.

   Серед присутніх панувала дружня тепла атмосфера. Із запалом юнаки грали в 3D футбол, а дівчата, вболіваючи, фотографували кумедні ігрові моменти. Також молоді християни брали активну участь в бесідах на православну тематику. Найголовнішим дійством всього відпочинку був концерт талантів «Життя - театр і ми в ньому православні!!!». За кілька годин попередньо організовані загони підготували прекрасні виступи. Досхочу нареготівшись із акторів-аматорів, вечір продовжувався біля вогнища, де були і пісні під гітару, і смачнющий шашлик.

   В день від’їзду  було проведено інтелектуальну гру «Брейн-Ринг», під час якої учасники перевірили  знання Закону Божого та своє логічне мислення.

   Так як табір був розташований на березі мальовничого озерця з теплою та чистою водою, то всі мали змогу досхочу поплавати.

   Ідея православного табору дуже сподобалась учасникам, тож священик Іоанн зі своїми помічниками вирішив організовувати подібні виїзди щороку.

Життя приходу | Просмотров: 457 | Дата: 29.07.2013 | Комментарии (0)

   25 червня 2013 року з благословення Архієпископа Рівненського і Острозького Варфоломія  відбувся довгоочікуваний Православний турнір по міні-футболу на кубок Рівненської Єпархії УПЦ.  За організацію цих змагань відповідав голова єпархіального відділу катехизації та релігійної освіти наставник Свято-Покровського храму с. Велика Омеляна священик Іоанн Дячук.

   Прийняти участь в турнірі та позмагатись за трофей виявили бажання юнаки шести парафій на чолі з наставниками. І ці діти не лише юні футболісти, а вихованці недільних шкіл. Попри вміння і навички у спорті вони  ще й вивчають Закон Божий та основи православного життя. Саме тому на турнірі панувала дружня тепла атмосфера.

   Та не обійшлося і без сюрпризів. Гості, які прибули на відкриття, а саме -  Михайло Кривко, перший заступник голови Рівненської облради та Анатолій Юхименко, заступник голови Рівненської ОДА вручили командам цінні подарунки – футбольні м’ячі.  Тому стартували змагання з веселим настроєм і навіть літня спека не стала на заваді матч за матчем боротись за першість.

   Найспритнішими у міні-футболі виявилась збірна Петро-Павлівського храму міста Рівного, яка й виборола у фіналі перемогу у зорянських юнаків та отримала кубок Рівненської Єпархії УПЦ. Також, були відзначені  грамотами найкращий бомбардир та голкіпер. І на останок команда-переможець отримала солодкий подарунок – смачненький тортик.

   Оргкомітет разом з учасниками вирішили зробити такі змагання традиційними. Адже  кожен православний християнин повинен бути міцний не лише духовно, а й фізично.

Життя приходу | Просмотров: 607 | Дата: 28.07.2013 | Комментарии (0)



   З нетерпінням юні християни очікують літніх канікул. Адже, це не тільки безліч вільного часу без домашніх завдань та уроків, а ще й цікаві поїздки з батюшкою до лісу.

   Щороку, як тільки  вигляне літнє сонечко, вихованці недільної школи Свято-Покровського храму вирушають на відпочинок.

   Читати далі...



Життя приходу | Просмотров: 469 | Дата: 11.07.2013 | Комментарии (0)

    Сезон православного кіно в селі Велика Омеляна відкрила кінострічка «Поп»

   Зазвичай, в осінньо-зимовий період, сільські жителі менш зайняті роботою ніж весною – в пору посівів, чи влітку – під час обробки земельних угідь. Саме тому, настоятель Свято-Покровського храму священик Іоанн Дячук вирішив урізноманітнити дозвілля своїх парафіян та інших жителів села переглядом православних фільмів, тим самим використати їх вільний час з метою релігійного виховання.

   З директором будинку культури села Велика Омеляна Володимиром Хіночиком отець Іоанн налагодив тісну співпрацю, яка й була поштовхом для організації кіноперегляду на великому екрані, що ще більше зацікавило місцевих жителів, адже на перший сеанс їх прийшло понад сто чоловік.

   Глядачам було представлено історичний художній фільм «ПОП» режисера Володимера Хотиненка. Сюжет цієї стрічки розповідає про одну із маловивчених сторінок історії Великої Вітчизняної війни – діяльність Псковської православної місії. Із серпня 1941 по лютий 1944 роки священнослужителі із Прибалтики відроджували церковне життя на окупованих німцями територіях від Пскова до Ленінграду.

   Під час трансляції в залі панувала повна тиша, лише інколи можна було почути схлипування розчулених, подіями тих часів, людей. Читати далі...

Мої статті | Просмотров: 653 | Дата: 05.06.2013 | Комментарии (0)

Мої статті | Просмотров: 3060 | Дата: 05.06.2013 | Комментарии (0)



   Почаївська Лавра - найбільша православна святиня Волині й друга, після Києво-Печерської Лаври, в Україні. За легендою, монастир заснували ченці Києво-Печерського монастиря. Вона вражає своєю красою вже не одне покоління прочан. Помолитися в її храмах приїжджають паломники з усіх куточків світу. Ось і православна молодь с.В.Омеляна у супроводі священика Іоана  вкотре  відвідала цю святиню у першотравневі дні.
Життя приходу | Просмотров: 2197 | Дата: 02.05.2013 | Комментарии (0)

Календар

 
 

 




       | УПЦ Рівненська Єпархія Свято-Покровська парафія с.Велика Омеляна © 2024 |