УКРАЇНСЬКА ПРАВОСЛАВНА ЦЕРКВА
Свято-Покровська парафія
 с.Велика Омеляна


З БЛАГОСЛОВЕННЯ АРХІЄПИСКОПА РІВНЕНСЬКОГО І ОСТРОЗЬКОГО ВАРФОЛОМІЯ

Головна | Реєстрація | Вхід
Меню
Випадкове фото
Пошук
Головна » Статті

Сторінки: « 1 2 3 4 5 6 »

Різдво Христове – дивовижний час, коли серце наповнюється радістю від очікування народження Христа. Аби осягнути це диво, потрібно гідно підготуватися. І такою підготовкою є Різдвяний піст, який розпочинається 28 листопада і триватиме сорок днів – до самого свята Різдва.

Цей піст також називається Пилипівкою — від імені апостола Филипа. Після Вознесіння Господнього апостол Филип проповідував Слово Боже в Галилеї, Греції, Сирії, Малій Азії, Лідії, за що його розіп’яли на хресті.

Читати далі.

Мої статті | Просмотров: 509 | Дата: 28.11.2013 | Комментарии (0)

Є притча. Один селянин мав дванадцять жирних, вгодованих гусей, а його сусід - одного, брудного і худого. «Господи, - обурився сусід, - де справедливість? Як же Ти це допускаєш?» І почув він голос згори: «Відтепер у тебе буде дванадцять гусей». «Ні, - заперечив чоловік, - зроби краще, щоб і у сусіда був один».

Сутність заздрості: відсутність любові, сум через благополуччя ближнього, бажання зла тому, кому живеться краще. Завидющий радіє невдачам інших і засмучується їх успіхам. Він хоче бачити симпатичного потворним, здорового - хворим, багатого - жебраком, обдарованого - бездарним...


Читати далі

Мої статті | Просмотров: 1450 | Дата: 26.11.2013 | Комментарии (0)

Думки і Ангели

 В ім'я Отця, Сина і Святого Духа.

Про світ безтілесних духовних істот нам розповідає Святе Письмо, Передання Церкви, богослужіння. Але хто і який він - наш Ангел Охоронець, про це ми, звичайні люди, в доступній для нас повноті зможемо дізнатися лише тоді, коли наша душа, розлучившись з тілом, сама перейде в інший, духовний, світ, коли для неї відкриється той зір, який зараз закритий непроникною завісою нашої плоті. Але все ж, про світ Ангелів нам дано знати не так вже й мало.

Читати далі

Мої статті | Просмотров: 476 | Дата: 20.11.2013 | Комментарии (0)

Хочу поділитися радістю - переказати корисну і прекрасну ідею. Не я придумав. Я тільки почув. За що купив, за те й продам. Це не гола ідея, а ідея, одягнена у форму казки. Казка, як шубка, тепла і пухнаста.

Слухайте.
***
Один король з дружиною і єдиною донькою відправився в подорож на кораблі. Їх корабель потрапив у шторм і, розбитий хвилями, потонув. Загинула вся команда, але Бог зберіг короля і його сім'ю. Їх викинуло на берег і там, в лахмітті, як жебраки, вони стали шукати нічліг і їжу. Ніхто з них навіть не заїкнувся про те, що вони - особи благородної крові. Хто повірив би трьом обшарпанцям? Їх могли б і висміяти, а то й піддати побоям. Адже не всі люблять жебраків, а вже нахабних жебраків не любить ніхто
.

Мої статті | Просмотров: 3683 | Дата: 19.11.2013 | Комментарии (0)

"Жодна книга не прославляє Бога так, як Псалтир; тому він особливо корисний для душі, бо в ньому Бога славлять разом з ангелами, i величають, i оспівують величним співом, i ангелів наслідують… За допомогою Псалтиря ти можеш ублагати Бога i за самого себе…

Жодного дня не проводь без співання (читання) псалмів. А коли з якоїсь причини залишиш, то там, де відклав, з того місця знову почни i не переставай, забувши про лінощі…

Бо все, браття, тимчасове у свiтi цьому, обертається, немов у колі. Сьогодні сонце, а завтра — пітьма, i дощ, i сніг. Сьогодні бенкети i шлюби, а завтра — плач i нарікання. Але коли сам будеш дбати про спасіння душі твоєї, тоді станеш щирим у словах твоїх, навчишся заповідей Божих, i Він відкриє очі твої, щоб зрозумів ти чудеса від закону Божого…

Краще сонцю спинитися у своєму русі, аніж залишити Псалтир, бо дуже корисно повчатися з псалмів i старанно та ревно їх читати. Бо всі книги нам корисні i завдають печаль бісам, але не такою мірою, як Псалтир, тому що це — наш порадник

/свт. Василiй Великий, 330–379/. 


Читати далі.




Мої статті | Просмотров: 856 | Дата: 12.11.2013 | Комментарии (0)

У міру нашої віри, у міру відкритості наших серцях Господь по-різному нас закликає. У глибині ночі, зі сну був викликаний Авраам; Господь покликав його на ім'я, і Авраам відізвався, і Господь йому велів: Вийди з землі твоєї, залиш твою спорідненість, відвернися від усього, що твоє, піди туди, куди Я тебе поведу... - І Авраам встав і пішов. І він залишився в історії і в досвіді всього людства як справжній образ безумовної, досконалої віри.

Інакше були покликані Апостоли ( Мт. 4:18-23) про те, як, проходячи повз них біля моря Тиверіадського, Господь покликав їх, і вони встали і пішли - але це була не перша їх зустріч. До цього на березі Йордану-ріки вони зустріли Христа. Пам'ятаєте, як вони почули свідчення святого Хрестителя Іоанна: Це Агнець Божий, який Підіймає на Себе хрест світу, гріх світу, тягар світу... І два кращих учня Предтечі - той, який згодом став Іваном Богословом, і Андрій Первозванний - залишили свого вчителя, за його ж власним свідченням, і пішли за Ісусом, пробули цілий день з Ним і потім привели до Нього кожен свого брата: Андрій привів Петра, Іоанн привів Якова, і своїх друзів: Філіпа і Натанаїла. І от при цій зустрічі вони прозріли - таке велике, що було виражено Нафанаїлом в його сповіданні: Ти мій Господь і Ти мій Бог...

Читати далі.

Мої статті | Просмотров: 483 | Дата: 11.11.2013 | Комментарии (0)

Замість поїздки до лісу на шашлик омелянська молодь відвідує святі місця. Нещодавно випала нагода звершити паломництво до однієї з найбільших святинь України - Почаївської Лаври. Теплий осінній ранок в Почаєві зустрів нас сонячними обіймами. І, залишивши машину на стоянці, ми чимдуж побігли, щоб встигнути приклонитись до образу спущеної чудотворної ікони Богородиці. Увійшовши до Успенського храму, в очах кожного з нас було помітно світло Божої Благодаті.

Читати далі.

Життя приходу | Просмотров: 634 | Дата: 07.11.2013 | Комментарии (0)

Молодіжний хор Свято-Покровського храму села В.Омеляна  прийняв участь у відзначенні храмового свята ікони Казанської Божої Матері у селі Одринки Сарненського району.

Читати далі.

Життя приходу | Просмотров: 858 | Дата: 07.11.2013 | Комментарии (0)

Люди вибудовують відносини з допомогою слів. Словами можна вирішити проблему - а можна й створити її. Словами можна заспокоїти або поранити. Від того, що, коли і як кажуть чоловік і дружина, залежить атмосфера в сім'ї, і як наслідок, сімейне щастя. Про культуру міжособистісного спілкування міркує ієрей Олексій Агапов - настоятель храму Архістратига Божого Михаїла (м. Жуковський).

Мої статті | Просмотров: 813 | Дата: 04.11.2013 | Комментарии (0)


Коли людині погано і важко, вона, як правило, все сприймає загострено. І з загостренням все відчуває - чого б вона хотіла б від інших людей, якої допомоги, якої турботи. Допомога і турбота даються не завжди. Але це і не страшно. Є Господь і Його допомога і турбота, які можуть проявлятися різноманітно і далеко не у всіх випадках явно. Крім того, цей час - краще, щоб зрозуміти... інших людей - їх очікування, сподівання у схожих ситуаціях. І якщо саме так його використовувати, то можна стати дуже чуйним до болю і скорботи іншого, сердечним, теплим. А коли стаєш таким, то - ось дивна річ! - Вже не так маєш потребу в тому, щоб хтось був настільки ж чуйним і сердечним по відношенню до тебе.

Читати далі
Мої статті | Просмотров: 634 | Дата: 30.10.2013 | Комментарии (0)

Календар

 
 

 




       | УПЦ Рівненська Єпархія Свято-Покровська парафія с.Велика Омеляна © 2024 |